Suomen sotahistoria on mielenkiintoinen aihe ja se on kestosuosikki historian harrastajien keskuudessa. Raatteentien muistomerkki on rakennettu talvisodassa kaatuneiden sotilaiden muistoksi. Muistomerkin tarkoitus on kuvata ja muistuttaa ihmisiä siitä, mitä sota saa aikaan niin ihmisille kuin ympäristölle. Tykistön jättämät jäljet ovat vieläkin nähtävissä maastossa ja paikalla on paljon puita, jotka ovat katkenneet tykistötulessa, mikä tekee siitä vaikuttava näyn.
Raatteentien muistomerkki on tehty siellä kaatuneiden sekä talvisodan kaikkien veteraanien kunniaksi. Raatteen taisteluissa kuoli arvioiden mukaan noin 900 suomalaista sekä Neuvostoliiton omien arvioiden mukaan useita tuhansia neuvostosotilaita. Miestappioista on monenlaisia arvioita, joten tarkkoja lukuja on vaikea arvioida.
Raatteentien monumentti on vaikuttava näky
Suomussalmi on tärkeä paikka Suomen sotahistoriaa ajatellen, sillä se toimi päänäyttämönä talvisodan ihmeelle. Taisteluissa kaatui alle tuhat suomalaista, mutta neuvostoliittolaisten kaatuneiden määrä on arvioitu olevan jopa 16 000. Kun ottaa huomioon vielä Neuvostoliiton ylivoimaisen kaluston, Raate ja sen historiallinen merkitys on perusteltu.
Raatteentien muistomerkki on elämys kenelle tahansa, sillä muistomerkki koostuu suuresta kentästä sekä taideteoksesta. Muistomerkki on yhteensä noin kolmen hehtaarin kokoinen alue, johon on kannettu kivi jokaisen kaatuneen sotilaan muistolle. Kiviä on yhteensä 17 000, minkä on arvioitu olleen Suomussalmen taistelujen uhrimäärä.
Mitä kaikkea Raatteentien muistomerkki pitää sisällään?
Raatteentien muistomerkki on suuri kokonaisuus, joka käsittää noin kolmen hehtaarin alueen. Monumentti on kokemisen arvoinen paikka ja samalla voi käydä muistamassa sankarivainajia.
- Avara syli -muistomerkki on Erkki Pullisen käsialaa
- Avara syli -muistomerkissä on 105 vaskikelloa kuvaamassa talvisodan jokaista päivää
- Kentällä on tuhansia kiviä kaatuneiden sotilaiden muistoksi
Raatteentie on suosittu nähtävyys
Suomen sotahistoria on jännittävää luettavaa ja siitä löytyy paljon kirjallisuutta. Se on varmasti yksi syy, miksi ihmiset matkustavat pitkänkin matkan päästä tutustumaan Suomussalmen ja Raatteentien merkittävään historiaan. Turisteja alkoi ilmaantumaan paikalle jo 1950-luvulla, jolloin paikkaa alettiin kehittämään ja suojelemaan.
Suomen sotahistoria on kiinnostanut ihmisiä aina ulkomaita myöten. Täytyy kuitenkin huomioida, että Raatteentien taistelut ovat poikkeuksellisen suuria arktisen alueen taisteluita koko ihmiskunnan historiassa. Tässä mittakaavassa sotaa ei ole käyty niin kylmissä olosuhteissa, kuin mitä ne olivat Suomussalmella. Talvisota oli tältäkin osin hyvin poikkeuksellinen sota, joka kiehtoo ihmisiä ympäri maailmaa.