Siirry suoraan sisältöön

Sotahistoria

Sotahistoria säilyttää Raatteentien tapahtumat tuleville sukupolville. Raatteentiellä taistelleet sotilaat kävivät läpi kovia taisteluita vuosien 1939-40 vaihteessa. Taisteluista teki erityisen vaikean kovat olosuhteet, jotka kaatoivat miehiä samalla tavalla kuin luodit. Pakkanen nousi parhaimmillaan jopa yli 40 asteen, joten huonosti varustellut sotilaat olivat kovilla. Kaikille suomalaisille ei ollut edes sotilaspukua tarjota, vaan he joutuivat käyttämään omia varusteita. Joillekin sotilaista ei ollut antaa kuin kokardi ja taisteluvyö, joita yhdessä siviilivaatteiden kanssa kutsuttiin Malli Kajanderiksi. Neuvostoliiton joukot olivat myös huonosti varusteltuja ja suurimmalla osalla oli kesää varten tehdyt varusteet päällä. He kärsivätkin suuria tappiota pelkästään pakkasen ja ruokapulan takia.

Sotahistoria kertoo meille siitä, mitä Raatteentie taistelu merkitsi koko talvisodan ja Suomen kannalta. Siitä oli merkittävää apua Suomelle, sillä muutoin Neuvostoliitto olisi halkaissut Suomen Oulun korkeudelta.

Sotahistoria

Raatteentie taistelu on ainutlaatuinen sotahistoriassa

Raatteentien taistelu on tärkeä osa ihmiskunnan sotahistoriaa, sillä niin suuria taisteluita ei ole vastaavissa olosuhteissa taisteltu. Arktisilla alueilla ei ole aikaisemmin tai sen jälkeen sodittu niin suuressa mittakaavassa kuin Suomussalmen alueella sodittiin.

Raatteentiestä tekee erityisen myös se, että Suomi onnistui täydellisesti taktisessa sodankäynnissä. Suomen puolustus perustui siihen, että sotilaat tunsivat maaston erinomaisesti ja he pystyivät suksilla liikkumaan siellä nopeasti. Lisäksi valkoinen sotilaspuku auttoi naamioitumaan maaston täydellisesti. Yhdessä nämä ominaisuudet johtivat siihen, että suomalaissotilaat onnistuivat motittamaan suuria viholliskolonnia ja tekemään täydellistä tuhoa vihollisen keskuudessa.

Sotahistoria

Raatteentien nähtävyydet ja sotahistoria

Raatteentien taisteluihin on mahdollista tutustua lähemmin, sillä Raatteen Portin alueella on kaksi polkua, joita pitkin kävelemällä pääsee tutustumaan maastoon. Sieltä löytyy muun muassa entisöityjä taisteluasemia sekä majoituspaikkoja, joten kokemus on hyvin autenttinen. Polkujen varsilla on kylttejä, joissa kerrotaan tarkemmin siitä, mitä kussakin paikassa on tapahtunut.

Jos olet kiinnostunut sotahistoriasta, kannattaa suunnata Suomussalmelle. Raatteentie nähtävyydet ovat mielenkiintoinen kokonaisuus museoita, juoksuhautoja sekä muistomerkkejä. Paikka tunnetaan nimellä Raatteen Portti, joka on 17 hehtaarin alue täynnä nähtävää. Alueelta löytyy muun muassa Talvisotamuseo, jossa voi nähdä toisen maailmansodan tavaroita ja sotilaiden varusteita. Museo on uudistettu vuonna 2014 ja nykyään näyttely kattaa 300 neliömetrin alueen.

Raatteentiellä taistelleet veteraanit tekivät suuren urotyön

Raatteentiellä taistelleet veteraanit ja sankarivainajat ovat itsenäisen Suomen sankareita. Raate oli kova paikka monelle nuorelle sotilaalle, jotka saivat tulikasteensa materialtaan ja miesvahvuudeltaan ylivoimasta vihollista vastaan. Suomalaiset olivat kuitenkin taktisesti edellä ja onnistuivat tuhoamaan suuria määriä vihollisjoukkoja. Suksilla nopeasti liikkuneet joukot pystyivät tekemään nopeita iskuja vihollisen selustaan. Taktiikkana oli luoda motteja vihollisten ympärille ja tuhota joukot joko katkaisemalla niiden huoltoreitit tai hyökkäämällä motin kimppuun.

Sotahistoria on tärkeä siinä mielessä, että kaikki Raatteentiellä taistelleet saavat nimensä historiankirjoihin. Näin jälkipolvet voivat kunnioittaa niitä, jotka joutuvat uhraamaan elämänsä Suomen itsenäisyyden puolesta. Vaikka suomalaiset selvisivät Raatteentien taisteluista tilanteeseen nähden hyvin pienillä tappioilla, jokainen kaatunut sotilas on koskettanut useita ihmisiä. Uhraus ei ollut kuitenkaan turha, sillä Suomen itsenäisyys säilytettiin.